Subscribe:

dimarts, 23 d’octubre del 2012

L' AVI  DEL  CALENDARI
(Conte per escenificar amb infants aquestes dates de la castanyada, que permet  treballar  els dies, les estacions i els mesos. Pot ser una alternativa als teatrets clàssics de la castanyera)

Personatges: Una persona vestida d'avi molt vellet i un grup de nens i nenes (escola, esplai...)
Decorats:  Ambientació de tardor.

Avi---Vaja, vaja, quants nens i nenes que hi ha per aquí!!! Em presentaré:
Jo sóc l'AVI ANY i sóc molt i molt vellet. Escolteu-me amb les orelles ben obertes, perquè vull que em conegueu una mica millor. Sort que m’han posat un micròfon, perquè tinc la veu una mica cansada…
Sabeu? La meva família és molt popular, perquè surt a tots els calendaris. Jo tinc 12 fills... Sí, són els 12 mesos, que ben segur alguns ja coneixeu i també tinc  molts nets; en tinc 365, que són els dies . Però els meus nets són una miqueta estranys, perquè  entre tots només tenen 7 noms que es van repetint, són els dies de la setmana. Que me’ls podeu recordar? Es que ja no tinc gaire memòria…

Nens i nenes---dilluns, dimarts, dimecres, dijous, divendres, dissabte i diumenge

A--- Moltes gràcies , ja veig que els coneixeu molt bé.
 I, oi que vosaltres viviu en una casa o en un pis? Doncs jo, com que sóc tan vellet , en tinc 4 de cases que es diuen: primavera, estiu, tardor i hivern i són les quatre estacions. A cada una d’elles hi viuen tres fills meus. Jo passo un temps amb cadascun d'ells, però no recordo en quina casa estic vivint ara…que em voleu ajudar a descobrir-ho?
N--- Si…

A---Vejam, que teniu molta calor? -Que som a la platja?
N---No

A---Doncs no sóc pas a la casa de l’estiu.
Potser  teniu molt de fred? Que està tot nevat?
N--- No

A---Doncs no sóc pas a la casa de l’hivern.
A veure com solucionarem el problema, perquè n’hi ha dues de molt iguals… Que hi ha moltes floretes?- que canten molt els ocellets?
N--- No

A---Doncs no sóc pas a la casa de la primavera.
Deixeu-me pensar…-Potser cauen les fulles dels arbres?, -Potser mengem castanyes i panellets...
N---

A---Ai caram, ja ho sé, segur que sóc a la casa de la tardor. I ja sabeu què diuen: A la tardor, ni fred ni calor.
Gràcies per ajudar-me a descobrir-ho. Ah, i sabeu una cosa? Aquests dies, és l’aniversari del meu fill novembre  que viu aquí, a la casa de la tardor i segurament jo he vingut, perquè farem una gran festa.
Ara me’n vaig a veure la meva amiga castanyera. Deu ser per aquí, que ja sé que cada any ve a portar-vos castanyes... I també  he de vigilar els meus nets,  que ja sabeu que són els dies i de vegades, són una mica trapelles.
Adéu-siau nens i nenes,  si em voleu veure, sempre em trobareu al calendari. Oi que em regalareu un poema?Em faria molta il·lusió!
                     
N--- És clar que sí, adéu avi...
Nens i nenes... Els mesos de l'any

El gener ens portarà neus,
el febrer serà variable,
pel març bufaran vents forts
i l'abril serà agradable.
Pel maig hi haurà floració, 
pel juny alguna tronada,
al juliol farà calor
i a l'agost forta secada.
Setembre serà mig sec
i l'octubre mig mullat,
al novembre farà fred
i al desembre vent gelat

                          Anònim



M. Roser Algué Vendrells

28 comentaris:

  1. És sens dubte una molt bona eina de treball per al personal docent que tinguin al seu càrrec infants de primària, M. Roser. Amb el teu permís, el compartiré al facebook per si algun/a mestre/a se n'enamora.
    Una forta abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres, m'adono que no tens el botó per compartir. Llàstima!
      Una altra abraçada!

      Elimina
    2. Montse, què es això del botó per compartir?, doncs t'estaria molt agraïda que me'n fessis publicitat, he, he...
      De vegades m'han demanat perquè no poso coses per infants, i com que s'acosta la castanyada i això ja ho tenia...

      Elimina
  2. Mira, a mi, a sota del post, allà on posa "Publicat per M. Roser" a 13.10, (bé, a mi em surt el meu nom), hi tinc una renglera de botonets, entre ells el de facebook, i clicant allà puc compartir l'entrada al mur. Ara bé, a mi se m'hi van posar sols, no els vaig buscar enlloc, però imagino que hi ha l'opció de cercar-los en alguna banda... Imagino que algú més experimentat que jo et podrà orientar.
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies noia, el dimarts, quan vingui el meu ajudant, li preguntaré...
      Petonassos!

      Elimina
  3. Bona nit! Meus pensaments bons per a vostè i la seva família! He llegit amb plaer. Infància és un temps que mai oblidarem. Amb respecte.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Cristian, per les teves amables paraules, és que jo sóc mestra i moltes vegades faig coses pels nens i nenes...
      Petons.

      Elimina
  4. M’agrada l’avi del calendari, M. Roser. Les meves ales s’han tornat petitetes amb llegir el conte. Molt encertat, doncs ja m’arriba l’olor de les castanyes calentetes fins la taula.
    Abraçades castanyeres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Papallona, el tenia guardat aquest conte i he pensat que igual podia ser-li útil a algú per aquestes dates...Mitjançant un conte o petit teatre, els infants aprenen millor les coses.
      Trobo a faltar les paradetes de castanyes d'abans, en compràvem una paperina i ens escalfàvem les mans amb les castanyes calentes...Ai, aquella olor!!!
      Petonets.

      Elimina
  5. Ei, M. Roser, que m'agrada molt aquest conte,és molt didàctic pels petitons. N'he fet una copia, potser alguna dia el representem amb els nens de reforç de Càrites.
    Petons!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Anna, m'agrada que algú en pugui gaudir, de fet, per això el vaig penjar...Veig que també fas voluntariat, sort n'hi ha que algú te bona voluntat...
      Petonets.

      Elimina
  6. que bello cuento nos obsequias querida amiga y admirada poetisa. Muchos besinos de esta amiga que te desea con inmenso cariño feliz fin de semana y te da gracias infinitas por hacernos participes de el.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Este cuento, o pequeña obra de teatro,es ideal para que los más pequeños aprendan el funcionamiento del calendario de una manera divertida...
      Muchos besos con cariño también para ti, amiga Ozna.

      Elimina
  7. M. Roser, em sap greu que no tinguis, prop teu, alguna paradeta de castanyes, doncs les meves ales encara hi fan esvoletecs. Fa poc hi vaig anar a fer una ullada i, entre paperines de castanyes recent cuites, en vaig sortir amb les ales ben calentetes, amb aquesta olor que em dius, veritablement entranyable.
    Més petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai, ai, a veure si tindrem un disgust...ets ben arriscada d'apropar-te tan a les castanyes calentes,he, he, que les teves ales són molt delicades!!!
      Fa molts anys que no he vist una paradeta, potser perquè no vaig gaire a Barcelona...De totes maneres als pobles de la rodalia, abans també n'hi havia algunes. Trobo que és una tradició molt bonica, que ens diu que cal que ens abriguem, que el fred s'apropa...
      Més petonets per a tu també.

      Elimina
  8. M Roser, és molt bonic, t'importa que el penge al Un entre tants?, és la xarxa que tenim els professors de valencià per compartir recursos. De la castanyera no eixim mai i és una alternativa molt bonica.

    I un altra pregunta, podria fer una versió més senzilla en anglés per al d'infantil? En els dos casos posaria el teu nom, és clar!!! Estic fent material nou i les idees no sempre apareixen quan ens agradarien

    ResponElimina
    Respostes
    1. Joana, pots disposar-ne pel que vulguis per això el vaig posar, perquè vaig pensar que podia ser útil a algú...Ja buscaré si tinc més coses que us puguin interessar i te les enviaré. Em sembla que en tinc un parell de la primavera que també vaig fer jo, i de la castanyera en tinc alguns que no són meus.

      I tant Joana, el que vulguis, faltaria més...

      En tinc un de cara a Nadal, per nens i nenes més grans, 3r, 4t, 5è (depèn dels xiquets), jo el vaig fer ambientat a Esplugues, però es pot adaptar a qualsevol lloc, és una alternativa als típics Pastorets. Si t'interessa...

      Molts petonets.

      Elimina
  9. Gràcies M Roser quan tinga la versió en anglés amb els dibuixos te la passe. De moment et deixe la cançoneta de la tardor.

    It is autums,
    It is autums
    see the leaves,
    see the leaves,
    orange, red and yellow,
    orange, red and yellow.
    Watch tem fall
    To the griund.

    Llàstima que no te la puga cantar, sols diu que hi som a la tardor, que miren les fulles, taronges, vermelles i groques, i que obseven com cauen. ës molt senzilla, però té molt de ritme i la memoritzen prompte. L'afegiré al teu conte. Quedarà molt bonic, ja et passaré tot el materia!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I faràs dibuixos i tot, fantàstic perquè jo dibuixant sóc un desastre...
      Gràcies per la cançó, ja està bé que sigui senzilla per la mainada i per mi també( o dic per l'anglès, ui, quina vergonya!
      Petonets.

      Elimina
  10. Li llegiré aquest poema dels mesos de l'any a la Sara, a veure si s'anima a aprendre-se'l (i jo també), gràcies! El conte està ben trobat, trobo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma, el nens i nenes, si el teatret l'escrivia jo, el representaven amb moltes més ganes i més motivats...Segur que us l'apreneu ràpidament. Gràcies per l'interès.
      Petonets.

      Elimina
  11. Avui he fet un passeget per les teves darreres entrades i m´ho he passat molt bé.

    I aquest conte és genial per als nens i pels que no ho som tant, també.:)

    Aferradeta!!

    ResponElimina
  12. Moltes gràcies Lluna, vaig pensar que podria ser útil a algú per treballar amb la mainada, en aquestes dates...
    Ara fa dies que no he penjat res, però ja tinc preparat un poema per demà. Tinc un petit poemari i de tant nt tant, trec algun poema a passejar!
    Molts petonets.

    ResponElimina
  13. Tots els meus bons pensaments cap de setmana! Un bon dia amb la família!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies amic Cristian un bon cap de setmana també per a tu, i molts moments de felicitat!

      Elimina
  14. :D que bonito educativo y divertido cuento... y bueno quien mas podría traer a compartir esta ternura si no es mas que nuestra querida amiga Roser.
    un besoo enorme y un abrazo en aleteo de mariposa revoloteara a tu alrededor para que me recuerdes ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mi linda amiga, pensé que para los mas pequeños, era una bonita manera de aprender el calendario...Gracias por tus palabras bonita...
      Estaré vigilante ante el vuelo de cualquier mariposa que revolotee a mi alrededor!!!
      Un beso grande también para ti.

      Elimina